När världen och samhället ofrivilligt leker hela havet stormar med oss. Då är det kanske inte så konstigt att många föredrar att känna tryggheten i att ha en tillsvidareanställning? Men som erfarna gig- och konsult managers är vårt bästa tips just nu att rida ut stormen! 🏇

Konsult- och rekryteringsföretaget Wise IT har parallellt med pandemins utbredning genomfört olika pulsmätningar som visar på ett ökat behov av trygghet i arbetsvardagen. Respondenterna är tillsvidareanställda IT-specialister och i augusti visade mätningarna att enbart 24 % av de tillfrågade övervägde att bli egenkonsult. Jämfört med de 78 % som i början av året var högst positiva och uttryckte stor entusiasm till arbetsformen. Den bärande kraften i detta är den flexibilitet som egenkonsult-yrket ofta genererar. 

Siffrorna talar sitt tydliga språk och det går inte att ta miste på att de senaste månaderna har satt djupa spår. Den nya mätningen visar även att hela 48 % av de som idag är egenkonsulter börjat överväga en tillsvidareanställning. Samt att det inte bara är tillsvidareanställda IT-specialister som söker nya anställningar – utan egenföretagare och frilansare generellt. Något som tidigare inte varit prioriterat för dem.

Ett minskat intresse för att bli och arbeta som egenkonsult är ett faktum. Och ett problem. Arbetsgivarna ser nämligen annorlunda på saken, då nya behov har uppstått längs vägen. Vi lever i en tid då värdet av att snabbt kunna växla upp och ned är högt prioriterat. Om inte direkt nödvändigt, för att ett företag ska kunna fortsätta utvecklas och expandera. Prioriteringarna har förändrats, såväl för arbetstagaren som för arbetsgivaren. Det stora värdet som kommer av att snabbt kunna ställa om och agera utifrån behov, har gjort att de företag som tidigare velat rekrytera fått upp ögonen för konsultbranschen och alla dess fördelar. 

Kort och gott lever vi i en nutid där fler konsulter vill ha tillsvidareanställning. Samtidigt som företagen själva söker konsulter. Vårt bästa tips till dig som konsult/giggare är därför att sitta still i båten. Precis som flertalet ekonomiexperter tidigt varnade för när pandemin bröt ut: att inte agera i affekt, få panik och sälja loss alla sina fonder och aktier så rekommenderar vi dig att göra detsamma i din yrkesroll och arbetsvardag. 🔜

Resultaten av mätningarna är ett bevis på människans växande trygghetsbehov när det stormar som mest runt omkring oss. Vilket är en högst naturlig och normal reaktion. Men Gig-ekonomin här för att stanna och konsultverksamheten kommer att återhämta sig i takt med att vår oro lägger sig. 

Trygghetsbubblan i all ära, men glöm inte att lämna skygglapparna hemma. Vår arbetsmarknad rör sig fort framåt och konsulter. Framför allt med efterfrågade, unika spetskompetenser, kommer alltid att behövas. Nu mer än någonsin. 🙋

Till följd av Coronan visar utvecklingen på att fler företag i framtiden kommer att rekrytera utifrån ett kompetensperspektiv. Därmed satsa på att ta in fler konsulter/giggare. De företag som tidigare inte velat vara för “konsulttunga” och är ovana att ta in kompetenser utifrån, har allt mer börjat förstå värdet av ta in specialister som kan göra punktinsatser och agera direkt.

Våga investera i kompetens – blicka framåt! 👀🚀