Viktor har en mångsidig karriär inom gigekonomin

av apr 21, 2021Arbetsmarknad, Giggare, Intervjutips

Viktor Ritsvall är en person som sannerligen lever upp till beskrivningen “att ha många bollar i luften”. Intressen för design, entreprenörskap och privatekonomi har resulterat i flera egna bolag – samtidigt som han giggar som marknadsassistent. Vi har pratat med Viktor om hur det blev som det blev, recept för framgång i gigekonomin och förhoppningar om arbetsmarknaden bland den unga generationen.

Från intresse till entreprenörskap

Det första området som skulle leda in Viktor på hans entreprenörsbana kom lite av en slump. Tillsammans med en kompis filmade och redigerade Viktor i tidig ålder videor som de publicerade på Youtube. Och det var möjligheterna och kreativiteten i redigeringsbiten som väckte ett stort intresse. För att växa kanalen ytterligare fick Viktor ett tips att förbättra sina thumbnails – den bild som förhandsvisar videon. Och med Photoshop installerat flödade kreativiteten. Något som också gav resultat.

“Allt eftersom jag blev bättre blev jag också mer uppmärksammad och kontaktad på Twitter. Många gillade vad jag gjorde, och jag började då ta betalt för olika designuppdrag” Sen tog det rejäl fart.

Idag hjälper Viktor företag med design för hemsidor, annonser och logotyper, allt inom sitt eget bolag Ritsvall Design. Men samtidigt som Viktor brinner för marknadsföring tillskriver han en annan drivkraft stor betydelse.

“Jag tror egentligen att mitt stora intresse ligger i entreprenörskapet. Sedan jag varit liten har jag haft med mig ett ekonomiskt tänk sett till hur jag kan tjäna mycket pengar och samtidigt ha låga utgifter”

Det intresset för ekonomi och i förlängningen aktiemarknaden ledde till att Viktor etablerade instagramkontot Ritsvalls Aktier förra året. Idén med kontot var att dela med sig av erfarenhet och kunskap Viktor samlat på sig i samband med egna investeringar. Men även här började det snabbt hända grejer. Ritvalls Aktier utvecklades till Finansgrabbarna, där också kompisen Oliver är med. Finansgrabbarna har bland annat uppmärksammats av SVT och Aftonbladet. Företaget bygger på samma ursprungsidé – att informera och tipsa om aktiemarknaden och privat ekonomi.

Frihet och möjligheter inom gigekonomin

Via Gigstep har Viktor alltså också valt att komplettera sin bolagsverksamhet med att gigga. Han befinner sig just nu tre dagar i veckan på Nederman i Helsingborg där han arbetar som marknadsassistent.

“Jag fick kontakt med Annie Holst på Gigstep via LinkedIn. Vi höll kontakten och hon matchade mig med det här uppdraget, vilket jag är väldigt tacksam över. Det känns verkligen kul att få gigga för Gigstep”

Viktor ser bara fördelar med kombinationen av att driva eget och gigga. Genom att arbeta med design och marknadsföring på ett globalt företag breddas också erfarenhet och kompetens. Framförallt ser Viktor dock att den största vinningen ligger i friheten att planera sin egen tid. Om han exempelvis vill åka någonstans kan han oftast det. Men en sådan arbetssituation kommer också med krav på struktur, rutiner och disciplin.

“Jag planerar mina veckor så jag har återkommande fasta tider för gig och mina egna företag. På så sätt blir det enklare att fördela min tid och sköta kontakten med kunder”

Vikten av struktur och planering är ett återkommande tema bland individer som drar nytta av gigekonomins möjligheter. Och det är just de delarna Viktor vill lyfta fram som de allra viktigaste för att skapa sig en lyckad framgångsrik tillvaro i gigekonomin. Men förutom att struktur och disciplin ska bidra till produktivitet och bra resultat, handlar det för Viktor också om att tydligt skilja fritid från arbete. Något han ser som viktigt för att skapa en hållbar tillvaro.

“Att ha system för när du jobbar och när du har fritid är viktigt. Om möjligheten finns kan man exempelvis ha olika datorer för jobb och fritid. Eller kanske olika rum eller stolar för jobb och fritid. Här sätter bara kreativiteten gränser! Men det viktiga är att ha metoder för att separera arbete och fritid”

 

Förväntningar och förhoppningar om framtiden

Att karriärer likt hans egens kommer att öka på arbetsmarknaden har Viktor inga tvivel om. Det är också något han märker i sin omgivning, speciellt då fler fått upp ögonen för hur mycket som faktiskt kan skötas flexibelt på distans under coronapandemin.

“Ökade möjligheter till att jobba från var du vill i världen tror jag lockar mest. Populariteten för att gigga kommer då öka, det är jag övertygad om. Den yngre generationen vill helt enkelt ha den flexibiliteten”

I framtiden hoppas Viktor kunna driva sina bolag från ett eget mindre kontor tillsammans med ytterligare en handfull anställda. Styrkan i ett väl sammansvetsat, likasinnat team är något Viktor drömmer om – både ur ett professionellt och socialt avseende. Men i den framtidsvisionen finns också tydliga influenser av gigekonomins flexibla arbetsförhållanden.

“På min arbetsplats ska alla ha möjlighet att jobba från var de vill och när de vill. Du ska aldrig behöva ta semester från jobbet, och jag vill inte att någon ska behöva gå under veckorna och längta till helgen. Jag ser det som att slösa bort det mesta av ditt liv”

Mot en effektivare arbetsmarknad

Viktors pågående resa är ett spännande exempel på vad som idag är möjligt på arbetsmarknaden. På Gigstep är vårt övergripande mål att underlätta för organisationer och individer att mötas i mer effektiva och flexibla samarbeten inom ramen för den framryckande gigekonomin. Om du vill ta nästa steg i karriären eller prova någonting nytt så tveka inte att höra av dig till oss. Och håll utkik efter spännande gig-möjligheter på vår hemsida. Slutligen skickar Viktor med några motiverande ord för att ge en push mot att göra verklighet av en dröm eller skapa ett drömarbetsliv.

“Var inte rädd och våga ta steget att göra någonting som du älskar 24/7. Om du till exempel vill starta något eget är det bara du själv som sätter stopp för det. Jag försöker alltid leva efter mottot ‘seek discomfort’. För att det är bara genom att utmana oss själva och inte alltid välja det bekväma som vi kan växa”