Amanda förverkligar drömmar från sin van

av apr 6, 2021Arbetsmarknad, Intervjutips

När vi når Amanda Berggren befinner hon sig i närheten av Tarifa i södra Spanien, ett av många stopp mellan berg och hav världen över. Hon tillhör en växande skara som väljer bort det platsbundna och gör karriär utifrån möjligheterna på en digitaliserande och allt mer flexibel arbetsmarknad. Vi har pratat med Amanda om vägen till det liv hon lever idag, hur en van-tillvaro ser ut och att göra verklighet av sina drömmar.

Världen och entreprenörskapet kallade tidigt på Amanda. Det var där de började. Redan som sjuttonåring startade hon ett eget bolag som koordinerade olika event innan hon omskolade sig till personlig tränare. Efter att under några år ha drivit ett gym i Stockholm bestämde hon sig för att ta steget ut i världen.

“Att resa och upptäcka har alltid varit mina stora passioner. Så när jag fick nog av kylan i Sverige flyttade jag till Australien och drev eget som personlig tränare”

Väl nere i Australien började Amanda på allvar att överväga ett liv på resande fot. Det var något mer hon kände att hon sökte efter, en livstil med total frihet. Hon insåg då att det faktiskt skulle vara möjligt att kombinera hennes passion med arbetsliv.

“De tankarna och den längtan ledde till att jag startade ett företag inom e-handel och sociala medier. Det är vad jag driver idag och så länge jag har tillgång till internet kan jag jobba från världens alla hörn!”

Efter att ha slagit slag i saken och tagit sig runt med flyg under de första åren kom så den verklighet som vi alla har behövt förhålla oss till – coronapandemin. Amanda såg över sin situation, och funderade på hur hon i framtiden skulle kunna fortsätta kombinera passion och karriär mer självständigt. Det är här en viss van kommer in i bilden.

“För många år sen reste jag runt i just en van i Australien, och jag älskade den livsstilen! Så när jag behövde hitta nya vägar att resa kände jag att tajmingen att ta det steget var perfekt”

Snart därefter stod så Amanda med en ombyggd van, redo att kasta sig ut i världen.

 

Rutiner och digitala möten

Ingen arbetsplats eller chef – när de yttre strukturerna försvinner blir det viktigt att skapa fasta punkter i tillvaron. När Amanda åker runt med sin van är världen utanför i ständig förändring, men en inre disciplin och återkommande rutiner är något hon värdesätter och värnar om.

“Jag har mycket rutiner trots mina resor, det är något som jag mår bra av. På morgonen jobbar jag oftast några timmar för att kunna njuta av dagen och träna. Sen på kvällen sätter jag mig ner och jobbar några timmar igen”

Jobbet i sig sköter Amanda uteslutande digitalt. Kontakten med leverantörer och kunder sker över videosamtal och mejl. De sociala medierna spelar också en stor roll i att skapa och bevara relationer, både sett till affärer och hennes följare.

 

Att bryta mönster

Samtidigt som karriärvägar likt Amandas ökar i popularitet är det stora beslut som ska tas för att komma igång. Amandas val går i hög grad emot förväntningar av hur ett arbetsliv ska se ut. Personliga tvivel och samhällets blick kan hålla många tillbaka från att agera på en dröm. Amanda har erfarenhet av båda delarna, men betonar vikten av att våga gå sin egen väg. 

“Jag hade nog absolut tvivel. Det var dagar då jag tänkte på om jag skulle trivas, om jag kommer känna mig trygg eller vad jag gör om jag behöver hjälp. Men sånt där går ju att fundera på hemma med, och jag glömde sådana tankar ganska snabbt. Man har liksom inte tid att tänka och grubbla”

Amanda berättar också att det var många som inte trodde på henne när hon tagit beslutet om flytta in i sin van. Men några veckor senare när bilen var klar och Amanda väl var igång blev reaktionerna bara positiva. 

“Att jag gör det här och följer mina drömmar får jag höra av många är inspirerande. Det är också något av vad som överraskat mig mest nu när jag är ute, att så många människor berättar att de känner att de borde ha följt sina drömmar tidigare i livet 

Steg mot ett drömliv

Det ökade intresset för digitala nomader och ett mer mobilt, avskalat liv i allmänhet är en spännande utveckling. Fler börjar uppmärksamma alternativa sätt att leva och arbeta mer på villkor av sin kompetens och initiativ. Amandas livstil är ett exempel på vad som idag är möjligt i en arbetsvärld som börjar bli mer följsam sett till hur, var och när människor vill arbeta. Om du (som vi) inspireras av Amanda har hon som tur peppande ord och handfasta tips.

“Det handlar om att våga, ingen kommer ge dig det liv du drömmer om, det är helt upp till dig. Ta papper och penna och skriv ner vad du vill. Hur hade den livsstilen sett ut? Om det du gör idag inte tar dig dit, så är det dags att titta på andra vägar. Jag älskade mitt jobb som personlig tränare, men jag insåg att även om jag blev den bästa personliga tränaren i världen skulle det inte ta mig dit jag ville”

Amanda tror på så vis att det mer handlar om att skapa sig ett drömliv än att bara satsa mot det där drömjobbet. Och hon har, sett till sitt vanlife, en passande metafor för det.

“Jag ser jobbet som ett fordon, som tar oss till en plats men sen också förr eller senare går sönder. Det handlar alltså om att vara noga var man väljer att sätta sig från början”


Vanlife forever <3

För stunden kan Amanda inte se sig själv någon annanstans än i sin van. Och vad än framtiden innehåller, har hon inga planer på att överge den.

“Vi får se lite vad som händer. Självklart vill jag ha familj men jag kommer vilja vara på rull även med dom. Just nu är planen att bygga upp mina företag, ta dom dit jag vill och inom några år starta upp en skola och några projekt i Afrika. Det är något jag alltid drömt om”

Om du vill veta mer om Amanda, bli fortsatt inspirerad och följa hennes globetrottande vardag, då tycker vi att du ska spana in hennes Instagram och Youtubekanal.

Vi hejar på dig Amanda och tackar för pratstunden!