Månadens giggare på Gigstep: Klara Martinsson

av okt 5, 2023Arbetsmarknad, Gig-ekonomi, Giggare, Organisation

Att man ska vilja jobba med en och samma sak genom hela livet är inte längre en självklarhet och vi på Gigstep ser ”giggandet” som framtidens arbetsmarknad. Ett kvitto på detta är månadens giggare Klara Martinsson som precis påbörjat sitt fjärde gig hos oss.

Allt började med att Klara var på jakt efter ett nytt jobb och i sitt jobbsökande hittade hon Gigstep. Efter att inte fått det initiala jobbet som hon sökt hos oss sparades hennes CV i vår CVbank, och kort där efter kom det ut en tjänst som passade Klaras profil perfekt. Hon blev då vårt solklara förstahandsval, och Klara påbörjade sin karriär som giggare.

Fyra gig senare

Att gigga blev snabbt ett arbetssätt som passade som handen i handsken och än så länge har Klara inte stött på några nackdelar med att gigga. Enligt Klara själv finns det en ”frihet” med att jobba uppdragsvis. Hon berättar att tack vare gigekonomin har hon fått möjlighet att testa på flera olika branscher, arbetsplatser och uppgifter som hon inte hade fått möjlighet att göra i en ”traditionell” anställning.

En stor fördel med att gigga via Gigstep är även den nära kontakten man har med sin Gig Manager.

Jag tycker det är skönt att jag kan slå en signal och fråga ”finns det något jobb tillgängligt”? Oftast löser det sig väldigt snabbt och att slippa göra hela jobbsökandet själv – att slippa söka tio, tjugotal jobb – utan bara kunna lyfta på telefonen. Det är otroligt skönt och nu har jag haft en väldig tur dessa fyra gångerna.

Kul att få testa sig fram

Efter gymnasiet hade Klara inte någon aning om vad hon ville göra i framtiden. Att plugga vidare var en självklarhet men vad hon skulle plugga var svårt att sätta fingret på. Men efter sina uppdrag via Gigstep har hon fått möjligheten att testa på flera branscher, arbetsplatser och uppgifter. Vilket har gjort det möjligt för Klara att både få testa på yrken där hon trivs och vill fortsätta utvecklas inom, men även gjort det möjligt för henne att sålla ut vilka yrken hon inte vill jobba inom.

Klaras gig-resa

Hennes första gig var som ekonomiassistent och trots att uppdraget var givande och gav goda erfarenheter, så gav det även Klara insikten att en karriär inom ekonomi kanske inte är helt rätt för henne.

”Först jobbade jag som ekonomiassistent, och jag trivdes väldigt bra där. Men det var väldigt repetitivt arbete varje dag och jag ska inte säga att jag ”tröttnade” på det, det är fel ord, men det var inte det roligaste jag gjort i mitt liv.” – säger Klara med glimten i ögat. ”Jag började med att jobba där i tre månader och sen blev det förlängt i en månad två gånger till och efter ett uppehåll förlängdes min tjänst där en gång till. Jag hjälpte dom som mest med att avlasta inom avdelningen, vilket absolut var intressant och en bra erfarenhet, men nu vet jag att jag inte vill plugga till ekonom.” –  säger Klara skämtsamt.

Ett uppdrag blev flera

Klara gick sedan vidare till sitt nästa uppdrag, där hon arbetade några timmar i veckan som receptionistassistent. Där kunde arbetsuppgifterna variera, allt från att planera evenemang till att fylla på förnödenheter i köket.

På hennes tredje uppdrag hamnade Klara på ett globalt städföretag där hon fann stort tycke för sina arbetsuppgifter. På företaget jobbade Klara inom deras IT-avdelning, vilket innebar mycket jobb inom IT-administration och nya erfarenheter i tekniska system. 

”Jag gillade det jag gjorde.  Jag utvecklades och fick lära mig mycket nya saker, bland annat ett helt nytt system och att arbeta i det. Företaget investerade även i att ge mig en utbildning i det så jag kunde lära mig det ännu bättre.”

Nu på sitt fjärde uppdrag kommer hon återigen jobba med administrativa uppgifter. Denna gång inom företagets HR-avdelning, vilket blir ännu en ny erfarenhet.

Nära kontakt har gjort giggandet smidigt och enkelt

Under tiden som vi pratade med Klara var det två punkter som var återkommande. Flexibiliteten med att jobba som giggare, men även den nära och personliga relationen man får med sin Gig Manager på Gigstep.

”Man har ju väldigt mycket personlig kontakt med sin Gig Manager, och man kan bara ringa upp om det är någonting. Och när man ringer upp så vet Gig Managern vem jag är och vad jag har gjort. Ni minns vart man har jobbat innan, vad jag har gjort. Det gör mycket för en. När man pratar med andra (konsultchefer) kanske man inte får samma upplevelse för dom har så många konsulter som dom har hand om. Och även om ni kanske hanterar många så känns det ändå som att ni har full koll på mig. Jag känner mig sedd av er på Gigstep.”

Möjligheten att testa på olika jobb och branscher

Klara påpekar att en stor fördel med att gigga via Gigstep är det kontinuerliga stöd man får. Genom Gigstep slipper man den tidsödande processen att söka flera jobb och ständigt behöva skicka in otaliga CV:n och personliga brev. När man är en del av Gigsteps system har våra Gig Managers full insyn i ens kompetenser och potential. Ju fler gig man utför och ju mer erfarenhet man samlar, desto bredare blir ens behörighet. Det i sin tur ökar möjligheterna till fler jobbmöjligheter och gör att man bli mer attraktiv på arbetsmarknaden.

”Det tycker jag är väldigt bra! Jag får möjligheten att testa olika jobb som jag nog inte fått göra om jag sökt en massa jobb privat. Jag har ju varken tidigare erfarenhet eller den utbildningen sen innan. Men om ett företag jag giggat hos varit väldigt nöjda med mitt arbete, blir ni Gigstep, nöjda med mig. Vilket har resulterat i att ni vågar satsa på mig och presentera mig för företag med gig som breddar mina erfarenheter ytterligare. Även om jag kanske inte har exakt det som krävs, vilket är väldigt bra för andra jobb, för då får jag möjlighet att komma in i andra jobb än vad jag har fått göra annars. Och det är jag väldigt glad över.”

Flexibilitet = Frihet

Som nämnt tidigare tycker Klara att en stor fördel med att gigga är den stora flexibiliteten mellan giggen.

Allt det har ju fungerat jättebra. Nellie (Gig Manager på Gigstep), har ju alltid skrivit eller kontaktat mig och sagt att det finns ett jobb eller frågat ”är du intresserad av denna tjänst”? – Och det var i början, ifall det var jobb som jag inte fick eller inte tog, som Nellie eller Moa (Gig Managers på Gigstep) kontaktat mig om vilken tjänst som finns ute för mig. Det har fungerat jättebra för de vet vem jag är och minns vad jag har gjort innan när jag ringer. Man känner att man blir sedd och de kommer ihåg en.

Just det här med att få testa olika arbeten, ja! Det fungerar ju likt en vanlig anställning också såklart men att få testa nya saker som jag antagligen inte hade fått testa annars – det ger en absolut mycket mer frihet. Och att det går snabbt i processen.”

KÖR! – Man förlorar ingenting på att försöka

Avslutningsvis frågar vi Klara vad hon tycker man ska tänka på om man funderar på att bli giggare:

”Kör hårt! Det är bara att köra! Man kan alltid tacka nej till en tjänst om det inte känns rätt. Så det finns inget att tveka på. Man förlorar ingenting på att försöka. Det kanske finns en perfekt tjänst tillgänglig. Det vet man ju inte förrän man försöker.”

Är du sugen på att bli giggare via Gigstep, precis som Klara? Connecta med oss här och börja din karriär som giggare idag!