Så skriver du ett framgångsrikt CV! Do’s and don’ts!

av jan 15, 2024Arbetsmarknad, Gig-ekonomi, Giggare

Ett välskrivet CV kan öppna dörrar till drömjobbet, medan ett slarvigt eller opersonligt dokument kan stänga dem. I dagens konkurrensutsatta arbetsmarknad är det viktigt att skapa ett CV som sticker ut och förmedlar din kompetens på bästa sätt. Men detta betyder inte att skriva ett CV ska behöva vara svårt. Därför har vi på Gigstep samlat ihop våra Do’s and Don’ts när det gäller att skriva ett framgångsrikt CV!

Don’ts:

Vi börjar starkt. Med vad du inte ska göra och vad du ska undvika när du skriver ditt CV. Med hjälp av våra Gig Managers har vi sammanställt de tre största no-no’sen för ämnet:

1. Du saknar en röd tråd

En röd flagga för en arbetssökande är ett ostrukturerat CV utan en tydlig röd tråd. Ett välarrangerat CV fungerar som en guide för arbetsgivaren och är avgörande för att lämna ett varaktigt intryck. Genom att visa att ditt CV är genomtänkt och noggrant utformat kan du framhäva din professionella utveckling och kompetens på ett klart och tydligt sätt. En konsekvent struktur gör det lätt för arbetsgivaren att följa din karriärresa. Den som läser ska enkelt kunna navigera sig genom ditt CV, från början till slut.

2. Undvik ett för långt CV

I takt med att arbetskulturen förändras och anpassar sig till den moderna världen står flexibla arbetsmodeller i centrum för arbetsmarknadens framtid. På Gigstep är vi övertygade om att det traditionella 9-5-kontorsarbetet blir alltmer sällsynt och att flexibilitet nu är på väg att bli den rådande normen. För 2024 kommer arbetsgivare och arbetstagare att omfamna flexibla arbetsmodeller som en lösning på de föränderliga krav som den moderna arbetsmarknaden ställer. Detta innebär att traditionella arbetsplatser kommer dra nytta av att anpassa sin arbetskraft efter behov och samtidigt ge arbetstagare möjligheten att balansera arbete och liv.

3. Oprofessionellt foto

Om man ens ska inkludera en bild på sig själv på sitt CV har blivit en riktig vattendelare. Fler och fler företag och organisationer börjar faktiskt gå ifrån att begära bild. Vissa till och med avråder potentiella kandidater från att inkludera en bild på sig själv över huvud taget för att kunna hålla en så opartiskt process som möjligt. Samtidigt föredrar vissa att se en bild på kandidaten då det är trevligt att kunna koppla ett ansikte till kandidatprofilen.

Det ska dock understrykas att inte finns något rätt eller fel här när det kommer till att inkludera en bild på sig själv.

Men, väljer du att inkludera en bild på dig själv är viktigt att du väljer en professionell sådan. Bilden behöver verkligen inte vara tagen av en proffsfotograf och tagit i en studio, men det får kanske inte heller vara senaste selfien från Instagram eller en strandbild från solsemestern i somras. Du vill visa potentiella arbetsgivare ditt bästa jag. En tydlig bild med bra kvalitet, där du är hel och ren helt enkelt.

Red flags vs green flags på ditt CV! Så skriver du ett framgångsrikt CV!

DO’s:

Nu när du vet vad du inte ska göra, kan det vara bra med vägledning åt rätt håll. Här kommer Gigsteps tre bästa tips på hur du bygger ett framgångsrikt CV.

1. Inled med en kort presentation av dig själv

Enligt en studie av Monster så lägger gemene rekryterade ungefär 31 sekunder på varje CV hen får in till en tjänst. Det tar alltså bara en halv minut för en rekryterare att bestämma sig ifall din profil är intressant att gå vidare med eller inte. Därför är det vitalt att du gör ett gott första intryck. Därför tipsar våra Gig Managers om att börja med en kort presentation om dig själv där du snabbt och enkelt kan belysa dina styrkor och hur du kan bidra till företaget. Som tidigare nämnt, se ditt CV som en hisspitch av dig själv.

2. Tydlighet varar längst!

Keep it simple! När en potentiell arbetsgivare granskar dina tidigare meriter bör det vara en smidig resa genom dina tidigare erfarenheter. Det ska vara lätt att se var du har varit, när och hur länge du var där och vilka specifika uppgifter du hade. Håll det kort, koncist och relevant – inget mer, inget mindre. Som tidigare nämnt ska ditt CV inte drunkna i överflödig information. Arbetsgivaren vill veta ifall dina tidigare kompetenser stämmer överens och är relevanta till tjänsten du söker.

3. Ha ett visuellt snyggt CV

Det kanske låter självklart, men ingen blir inspirerad av att kolla på ett svart-vitt worddokument. Ett bra CV ska också se bra ut. Det behöver inte vara komplicerat, tydliga rubriker, stilrena typsnitt och neutrala färger så är det så gott som klart. Men om du känner att det är svårt att designa ditt eget CV eller bara att du kanske inte har det mest kreativa ögat så finns det flertal tjänster som erbjuder gratis cv-mallar som är både professionella och som hjälper dig sticka ut. Ex. canva! En enkel och gratis designsida som du enkelt kan hitta hundratals snygga mallar till ditt cv.

Men orkar du inte googla runt för att hitta en mall som passar dig så finner du Gigsteps CV-mall, som du kan ladda ner helt gratis, här!

Och när du har kirrat CV’t kan du alltid gå in och connecta med oss här!