Trendspaning 2023 – Så ser Arbetsmarknaden ut 2023!

av dec 14, 2022Arbetsmarknad, Gig-ekonomi, Giggare

Det nya året är precis runt hörnet och kanske är du en av alla dem som funderar på att byta jobb eller karriär nästa år? Då är det bra att ligga steget före och känna till hur förutsättningarna på arbetsmarknaden kan förändras. Här Gigsteps trendspaning med några av trenderna som kan komma att dominera under 2023.​​

I takt med att tekniken blir mer avancerad börjar företagen förändra sina arbetssätt. Från anställningsmetoder till vilka typer av anställda de letar efter. Detta är något som kommer att påverka hela arbetsmarknaden på sikt.

Hybridlösningar är här för att stanna

En av de mest uppenbara förändringarna har varit hur och var människor arbetar. Under Covid-pandemin blev många tvungna att jobba hemifrån och som ett resultat av detta upptäckte företagen till sin förvåning att det faktiskt fungerade bra. Nu efter pandemin börjar vi återgå till våra kontor men undersökningar visar att de flesta vill fortsätta att jobba på distans, i alla fall delar av veckan. Därför har det nu blivit vanligt att företagen har en så kallad hybridlösning då de anställda jobbar några dagar på kontoret och några dagar hemma per vecka. Givetvis kommer det alltid att finnas positioner där det inte fungerar med distansjobb men där det går att jobba hemifrån kommer förmodligen hybridlösningen att bli det nya normala.

Mjuka färdigheter dominerar

Vi lever i en ny tid som präglas av osäkerhet och förändring. I tider som dessa är det en viktig förmåga att kunna bygga relationer, och detta kräver i sin tur krav på mjuka färdigheter. Vad menas då med mjuka färdigheter? Man kan förklara det som personlighetsdrag och egenskaper som har sin grund i beteenden, attityder och värderingar. Gemensamt för alla dessa färdigheter är att de kännetecknar hur en person interagerar i sina relationer med andra. Några exempel på mjuka färdigheter är kommunikation, lagarbete, emotionell intelligens, kreativitet och flexibilitet.

Detta är dock ingenting nytt. Det finns en studie utförd för över 100 år sedan av Harvard University, Carnegie Foundation och Stanford University som fortfarande är aktuell idag. Studien drog slutsatsen att 85% av jobbframgången kommer från att ha välutvecklade mjuka färdigheter och endast 15% av jobbframgången kommer från tekniska färdigheter och kunskaper (hårda färdigheter).

Ökad efterfrågan på kvalificerad arbetskraft

Med den ökade tekniken och förändringarna på arbetsmarknaden ökar också behovet av kvalificerad arbetskraft. Alltså personer som har särskild utbildning eller kompetens för just de lediga jobb som finns. Denna förändring har varit särskilt uppenbar inom biovetenskapliga industrier som bioteknik, medicintekniska produkter, läkemedel, IT och hälsovård men kan även komma att gälla fler branscher framöver.

 

Flexibilitet allt viktigare

På LinkedIn ses en stor ökning av ordet flexibilitet i platsannonserna. Och enligt en undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Citrix väljer så mycket som var tionde svensk bort arbetsgivare som inte erbjuder distansarbete. En annan rapport från Bain & Company visade att många under pandemin har funderat över hur de ska skapa en bättre balans mellan jobb och fritid. Det talas om ”the Great Revelation” som innebär att arbetssökande vant sig vid hybridlösningar, blivit mer kräsna och börjat inse sitt eget värde. Därför blir det viktigt för företagen att skapa en så pass attraktiv arbetsplats som möjligt för att både locka till sig nya samt behålla topptalanger. Ett sätt att göra detta på är genom att erbjuda en bra arbetskultur med hybridlösningar, utbildning och andra förmåner. Ett annat sätt att sticka ut från konkurrenterna är genom att investera i medarbetarnas lärande och utvecklingsprogram. Dessa program hjälper de anställda att hålla sig uppdaterade om de senaste branschtrenderna samt lära sig nya färdigheter som sedan kan användas på arbetsplatsen.

Ökning av konsulter

Med det osäkra världsläget och de ständiga förändringarna på arbetsmarknaden kommer vissa branscher att gå upp och vissa ner. Men behovet av arbetskraft kommer ändå alltid att finnas. När företagen återhämtar sig från pandemin kan de vara tveksamma till att anställa någon på heltid. I stället kan de välja att anställa en konsult som kan täcka deras behov. Eftersom konsulter ofta jobbar på projektbasis eller hoppar in under en tillfällig vakans gör det att företagen kan spara kostnader som till exempel förmåner och utbildning. Därför kommer sannolikt ökningen av konsulter att fortsätta under 2023.

Åldersinkluderande arbetsplatser

Forskning visar att en arbetsplats med anställda i olika åldrar är mer produktiv och har ökad trivsel. Vi har alltså mycket att vinna på att se styrkorna hos olika generationer. Den här insikten har börjat sprida sig men för att företagen ska lyckas med en åldersinkluderande arbetsplats vilar ett stort ansvar på cheferna. Man talar om ett generationsanpassat eller åldersmedvetet ledarskap. De chefer som har som har förmågan att lyfta samarbetet mellan olika generationer har möjligheten att skapa en hållbar arbetsplats och arbetssituation för alla medarbetare, oavsett ålder, där alla kan lära sig mycket av varandra.

Hållbarhet är här för att stanna

En global studie om hållbarhet som genomförts av Simon Kucher & Partners visar att hållbarhet är mycket mer än en trend för företag – det är tom ett krav. 71 % av alla globala konsumenter gjorde förändringar i sin livsstil i ett försök att leva mer hållbart. Det visade sig även att konsumenter från alla generationer nu är villiga att betala mer för hållbara produkter. För de företag som vill hänga med framöver kommer det att krävas mer än att bara leverera nya produkter och tjänster. De behöver även vara hållbara. På samma sätt som vi har omfamnat den nya tekniken det senaste århundradet, kommer företagen att bli tvungna att ta till sig den här förändringen och se hållbarhet som en självklarhet. 

Metaverse

Ordet metaverse dök för första gången upp i science fiction-romanen Snow crash av Neil Stephenson med utgivning 1992. I boken är metaverse en tredimensionell värld i en virtuell verklighet där människor undflyr en dystopisk verklighet. Verklighetens metaverse kan man beskriva som att kliva in i ett tredimensionellt internet i stället för att delta i ett tvådimensionellt som idag. Det innebär att användare kan skapa och dela virtuella världar, träffa andra människor i dessa världar och handla varor och tjänster. Men dagens kanske just nu största utvecklare av metaverse, Meta (tidigare Facebook), menar att metaverse med största sannolikhet även kommer att innebära stora förändringar för arbetslivet och arbetsplatsen. Genom att ta på oss enheter kopplar vi samman fler sinnen till en skärm och får tillgång till den nya världen. Tänk dig att du samarbetar med dina kollegor på andra sidan jorden i virtuella mötesrum där ni kan skissa på idéer, prata med varandra och lösa problem precis som om ni alla vore på kontoret tillsammans. Här kan ni sömlöst röra er mellan den fysiska världen och olika digitala plattformar, samtidigt som ni använder era mänskliga sinnen digitalt. Något som förmodligen kommer att kännas mer verkligt och öka möjligheten att interagera mer naturligt med varandra. Visserligen är metaverse fortfarande under utveckling så det återstår att se hur framtiden ser ut. Något som däremot är helt säkert är att det finns många spännande trender och möjligheter framöver.

Är du redo för ett nytt jobb och vill dra nytta av några av dessa trender? Vi hjälper gärna till. Oavsett om du är på jakt efter en ny karriär eller bara ett nytt uppdrag hittar du vad du söker hos oss!