Tankar om ett stundande arbetsliv

av feb 19, 2020Giggare

Om några månader tar många studenter ett efterlängtat steg från skolbänken ut på arbetsmarknaden. Vilka är förhoppningarna och mindre önskade inslag? Vi träffade Frida för att prata om precis det!

Från en värld med tydliga ramar

Att vi nu är inne på årets andra månad betyder att många stundeter har kommit ur sista kurvan. Upp på upploppet, och skymtar arbetsmarknaden vid mållinjen. Ett steg som kan kännas stort. Från en värld med tydliga ramar, kurser som avlöser varandra och fokus på sin egen utveckling. Ska nu kunskapen omsättas i skarpa situationer. Självklart ett steg som också är fyllt av spänning och förväntan. Samt troligtvis en och annan suck av lättnad att studierna är över. Men vilka är egentligen förhoppningarna på arbetslivet? Hur ser sammanhanget ut som en ung student vill hamna i?

Vi har träffat Frida för att höra hur tankarna gick.
”För mig är struktur viktigt och det måste finnas ett tydligt ledarskap med en chef som kan stötta mig, både genom det bra och det mindre bra”

Ordning och reda låg högt på prioriteringslistan. Frida berättade om en del baksidor hon såg med trenden av arbetsplatser som mer börjar likna fritidsgårdar än arbetsplatser. Pingisbord och andra installationer på arbetsplatsen gav intryck av en ostrukturerad miljö. Företags faktiska verksamhet och värderingar, var också något som stod över ett Instagramflöde följt av tusentals personer.

”Men det är precis för att jag är en person som verkligen är strukturerad och behöver struktur för att må bra. Jag är helt övertygad om att det funkar bra för många med sådana arbetsplatser. Men för mig skulle det nog inte fungera. Och kanske inte heller för de som inte föredrar att alltid synas och höras”

Det här är värdefulla resonemang för oss verksamma inom rekrytering och bemanning och arbetsgivare generellt. Varje individ har sina preferenser. Det är viktigt att inte i allt för stor utsträckning förblindas av trender och tänka one size fits all. Alla måste ges förutsättningar att komma till sin rätt, både för att må bra och kunna prestera.

Men samtidigt, och som utmärker unga som står på tröskeln in på arbetsmarknaden. Betonade Frida vikten av flexibilitet och att organisationen inte följer en traditionell hierarkisk struktur. Att det finns givna mål. Men inga utstakade vägar dit, och ett ledarskap som stöttar längs vägen. Var en del av en sådan flexibel situation.

”En platt organisation där jag kan ha en bred roll är viktigt för mig. Jag vill inte göra samma saker varje dag. Därför föredrar jag att arbeta i projektform. Det finns en tydlig början och slut, vilket jag tror är nödvändigt om rollen är bred”.