En giggande löneadministratör!

av jun 9, 2020Giggare

Om Josefine: Jag har jobbat som löneadministratör sedan 2008. Sedan 4 år tillbaka driver jag eget inom just adminstration (adminbyran.nu). I mitt företag tar jag mig an olika sorters uppdrag: korta, akuta eller längre samarbeten.

Att ta ett gig inom lön passar mig som person perfekt. Det blir aldrig monotont eller långtråkigt. Känslan att inte veta exakt vad du ska göra till nästa period kan verka skrämmande för många. Men för mig är det en riktigt härlig känsla!

Jag började min lönebana på kommunen vilket jag är ytterst tacksam för. Där fick jag chansen att lära mig yrket en bit i taget. På den tiden var det mycket knappande av timlistor och annat manuellt arbete. Vilket gjorde att man lärde sig ”hantverket” på riktigt.

När jag sedan fick mitt första gigg-liknande jobb och hade några olika uppdrag kändes det som att jag hittat min plats.

För tillfället gör jag lön för ca 20 olika företag. Alla i olika storlek och med olika förutsättningar. Det är många olika kollektivavtal både att hålla reda på och hålla isär. Eftersom jag oftast arbetar i kundernas lönesystem arbetar jag i många olika program och lösningar. Både digitala och inte så digitala, vilket gör att min dag är mycket omväxlande.

Vad innebär det att arbeta som löneadministratör?

Kort sammanfattat som löneadministratör utifrån de anställdas närvaro och frånvaro räkna fram hur mycket lön företaget ska betala ut.  Uppdraget omfattar såklart ofta mycket mer än så. Man ska tex hantera varje månad rapporteringar till skatteverket, SCB och pensionsinstanser. Sen finns det saker man hanterar någon gång om året som nya semesterdagar och lönerevisioner. Lagar och regler kan ändras från år till år. Även från en dag till annan som vi fått erfara nu under Covid-19. Det är viktigt att sätta sig in och förstå nya regelverk man kanske tidigare inte varit så insatt i.

Som löneadministratör har man ett ansvar för någons möjlighet att tex betala sin hyra. Det är ett ansvar som man hela tiden måste bära med sig. Inte som ett tungt ok utan mer som en motivation att prestera. Man måste se till att lagar och regler efterföljs, det ska bli rätt för både företag och anställd.

Vad innebär det att arbeta som löneadministratör?

Kort sammanfattat ska man som löneadministratör utifrån de anställdas närvaro och frånvaro räkna fram hur mycket lön företaget ska betala ut.  Uppdraget omfattar såklart ofta mycket mer än så. Man ska tex hantera varje månad rapporteringar till skatteverket, SCB och pensionsinstanser. Sen finns det saker man hanterar någon gång om året som nya semesterdagar och lönerevisioner. Lagar och regler kan ändras från år till år. Även från en dag till annan som vi fått erfara nu under Covid-19. Det är viktigt att sätta sig in och förstå nya regelverk man kanske tidigare inte varit så insatt i.

Som löneadministratör har man ett ansvar för någons möjlighet att tex betala sin hyra. Det är ett ansvar som man hela tiden måste bära med sig, inte som ett tungt ok utan mer som en motivation att prestera. Man måste se till att lagar och regler efterföljs, det ska bli rätt för både företag och anställd.

Vad är det bästa med det du gör?

Arbetet som löneadministratör är väldigt omväxlande. På det stora hela är de månatliga momenten dem samma men ingen dag är den andra lik. Det kan vara en fråga du får som gör att du måste gräva ner dig i semesterlagen ena stunden och nästa stund sitter du i telefon med Försäkringskassan.

Som giggare inom lön är det de sociala kontakterna med anställda och många olika kollegor som jag trivs allra bäst med.  Ofta är lönearbetet väldigt intensivt under två veckor i månaden och övrig tid mycket lugnare, för mig passar det perfekt. När man är i den intensiva perioden längtar man till de lugna veckorna men i slutet av de lugna veckorna börjar det krypa i fingrarna att man vill att månadens lönekörning ska kicka igång J.

Tre tips för att lyckas som löneadministratör
  • Var ödmjuk! – En löneadministratör anses ibland vara lite av ett eget folkslag. Visst kan känslan när kvitton för 10 olika reseräkningar kommer nedknycklade i ett kuvert utan någon som helst ordning få en att tappa hoppet om mänskligheten, och att det inte attesteras i tid. Men man får inte glömma att det finns en person bakom varje anställningsnummer och varje attestkod. Kanske vi kan hjälpas åt istället för att peka finger?
  • Var uppdaterad! – Att vara påläst är viktigt. Det ger dig självförtroende och du utstrålar säkerhet. Lön är ett mycket komplext område så om dina uppdragsgivare och löntagare känner att du gör ditt yttersta att hålla kunskapen på topp kommer de känna sig trygga med att det är just DU som gör deras löner.
  • Var stolt! – Inse ditt värde för företaget. Även om företaget inte ger dig den cred du förtjänar, det är sällan någon som ringer och tackar för att lönen kom ut denna månad. Men utan lön, hur många skulle då vilja gå till arbetet?