Klädkod på kontoret – en nödvändighet?

av jun 13, 2022Arbetsmarknad, Giggare, Organisation

Hör du till den stora skaran som jobbat mycket hemifrån under pandemin? Då har du förmodligen låtit dina vanliga jobbkläder hänga orörda i garderoben. Men plötsligt är det dags att återvända till kontoret igen, helt eller delvis. Då är det viktigt att ha koll på vilken klädkod som gäller. För kläder är kommunikation och hur du klär dig spelar en stor roll när det gäller hur andra uppfattar dig.

Varför har företag en klädkod?

Hur du ser ut påverkar hur du känner dig, hur du uppfattas och därmed även hur du presterar. Enligt forskning dömer människor dig på bara tre sekunder, till stor del baserat på vad du har på dig.

Att ha en tydlig klädkod på arbetsplatsen medför många fördelar. Om du jobbar mycket mot kunder och samarbetspartners är en klädkod viktig för att kunna inge förtroende. Många jobbar i öppna kontorslandskap med glasväggar och då är det ännu viktigare med rätt sorts kläder. Även om inte du har ett kundmöte kanske någon kollega har det och tillsammans representerar ni ett företag.

En klädkod skapar också en känsla av professionalism på arbetsplatsen, vilket förbättrar teamkänslan. Dessutom är det skönt som anställd att slippa osäkerheten kring vad som fungerar att ha på sig på jobbet och inte. Då är det lättare att fokusera på att göra ett bra jobb i stället för att grubbla över kläderna.

Hur tar jag reda på klädkoden?

Oavsett vilket jobb du har så är det viktigt med rätt sorts arbetskläder. Inom vissa yrkesgrupper gäller speciella arbetskläder eller skyddskläder för att arbetet kräver det. Men om du jobbar på ett kontor kan du ofta välja vad du ska ha på dig så länge du följer företagets klädkod.

Det kan ibland vara lite svårt att ta reda på klädkoden och då är en bra tumregel att hellre ta i lite för mycket än för lite. Försök att hitta balansen så att du känner dig lagom fin.

Dessvärre finns det ingen klädkod som fungerar på alla företag eftersom alla företag har sin egen klädkod. Den kan vara uttalad eller outtalad men en bra utgångspunkt är att klä dig i en stil som är snarlik dina kollegors. Ska du börja på ett nytt jobb är ett tips att kolla in företagets hemsida eller konton i sociala medier. Där hittar du kanske bilder på anställda och får en hint om hur du kan klä dig.

De vanligaste klädkoderna

De sociala koderna hittar du var du än befinner dig. Genom dina kläder förmedlar du kompetens och berättar vem du är. Därför är det inte så märkligt att finansvärlden har slips och kostym. Det ser professionellt ut och inger förtroende. En person på en reklambyrå kanske i stället klär sig i jeans, t-shirt och luva vilket ger en känsla av att vara avslappnad och kreativ.

Här nedan är en lathund över de vanligaste klädkoderna:

Business Professional

Business Professional innebär en mycket strikt och traditionell kontorsklädsel. Vanliga yrken med den här klädkoden är till exempel revisorer och advokater.

Här är det kostymen som är normen. Män bär ofta en blazer eller en kostym med en skjorta, slips, kostymbyxor och dressad sko. För kvinnor innebär klädkoden full kostym, kjol eller byxdräkt och ett par prydliga skor.

Business Casual

Det finns inte en konkret definition för Business Casual men tanken bakom klädkoden är att skapa en balanserad klädsel.

Ett par finare byxor eller chinos, en polotröja eller en ledig kavaj med en matchande långärmad skjorta. För kvinnor gäller knälång klänning, eller en blus med knälång kjol, byxdress eller ett par finare byxor. Gemensamt för alla är ett par rena och fina mörka skor.

Ledig klädkod

Arbeten inom IT eller inom marknadsföring har ofta en mer avslappnad klädkod. Hel och ren är ett krav. Oavsett hur ledig klädkoden än är.

 

Måste jag alltid följa företagets klädkod?

Det korta svaret är ja, men inom rimliga gränser. Uniformer eller skyddskläder är nödvändiga för vissa yrken och att ignorera klädkoden kan strida mot anställningsavtalet, vilket kan leda till varning eller avsked. För att undvika missförstånd är det bäst att följa arbetsgivarens riktlinjer angående klädsel.

Med sommarens ankomst och stigande temperaturer kan det vara frestande att klä sig mer avslappnat på kontoret. Men enligt etikettexpert Magdalena Ribbing är det viktigt att följa chefens klädstil. Om chefen bär flip-flops och shorts kan även de anställda göra det, men om chefen har en mer formell klädsel förväntas anställda att matcha den.

När du väljer kläder för jobbet är det viktigt att balansera företagets klädkod med din personliga bekvämlighet. Kläderna bör vara snygga, sköna och passande för att undvika att uppfattas som slarvig. Det är också viktigt att kläderna inte tar fokus från din person och kompetens, vilket är det som verkligen spelar roll på arbetsplatsen.