Klädkod på kontoret – en nödvändighet?
Hör du till den stora skaran som jobbat mycket hemifrån under pandemin? Då har du förmodligen låtit dina vanliga jobbkläder hänga orörda i garderoben och i stället hoppat i dina mysiga och avslappnade kläder. Men plötsligt är det dags att återvända till kontoret igen, helt eller delvis. Då är det viktigt att ha koll på vilken klädkod som gäller. För kläder är kommunikation och hur du klär dig spelar en stor roll när det gäller hur andra uppfattar dig.
Varför har företag en klädkod?
Hur du ser ut påverkar hur du känner dig, hur du uppfattas och därmed även hur du presterar. Det finns till och med forskning som tyder på att andra människor dömer dig på bara tre sekunder, till stor del baserat på vad du har på dig.
Att ha en tydlig klädkod på arbetsplatsen medför många fördelar. Om du jobbar mycket mot kunder och samarbetspartners är en klädkod viktig för att kunna inge förtroende samt ge ett seriöst och propert intryck. Idag jobbar många av oss dessutom i öppna kontorslandskap med glasväggar där vi ser det mesta och då är det ännu viktigare med rätt sorts kläder, för även om inte du har ett kundmöte kanske någon kollega har det och tillsammans representerar ni ett varumärke och ett företag.
En klädkod skapar också en känsla av professionalism på arbetsplatsen, vilket förbättrar teamkänslan. Dessutom är det skönt som anställd att slippa osäkerheten kring vad som fungerar att ha på sig på jobbet och inte. Då är det lättare att fokusera på att göra ett bra jobb i stället för att grubbla över kläderna.
Hur tar jag reda på klädkoden?
Oavsett vilket jobb du har så är det viktigt med rätt sorts arbetskläder. Inom vissa yrkesgrupper gäller speciella arbetskläder eller skyddskläder för att arbetet kräver det, och då har du naturligtvis inte möjlighet att bestämma själv. Men om du jobbar på ett kontor kan du ofta välja vad du ska ha på dig så länge du följer företagets klädkod.
Det kan ibland vara lite klurigt att ta reda på klädkoden och då är en bra tumregel att hellre ta i lite för mycket än för lite. Försök att hitta balansen så att du känner dig lagom fin.
Dessvärre finns det ingen klädkod som fungerar på alla företag eftersom alla företag har sin egen klädkod. Den kan vara uttalad eller outtalad men en bra utgångspunkt är att klä dig i en stil som är snarlik dina kollegors. Ska du börja på ett nytt jobb är ett tips att kolla in företagets hemsida eller konton i sociala medier. Där hittar du kanske bilder på anställda och får en hint om hur du kan klä dig. Ytterligare en idé kan vara att fråga någon man känner som arbetar på företaget för att få en ännu bättre inblick.
De vanligaste klädkoderna
De sociala koderna hittar du var du än befinner dig. Vare sig du tänker på det eller inte så lägger du olika värderingar i hur folk klär sig. Och det är inte konstigt, för kläder är kommunikation. Genom dina kläder förmedlar du kompetens och berättar vem du är. Därför är det inte så märkligt att finansvärlden har slips och kostym. Det ser professionellt ut och inger förtroende. En person på en reklambyrå kanske i stället klär sig i jeans, t-shirt och luva vilket ger en känsla av att vara avslappnad och kreativ.
Här nedan är en lathund över de vanligaste klädkoderna:
Business Professional
Business Professional innebär en mycket strikt och traditionell kontorsklädsel. Vanliga yrken med den här klädkoden är till exempel revisorer och advokater.
Här är det kostymen som är normen. Män bör ofta en blazer eller en kostym med en buttondown-skjorta, slips, kostymbyxor och dressade skor. För kvinnor innebär klädkoden full kostym, kjol eller byxdräkt och ett par prydliga skor.
Business Casual
Det finns inte en konkret definition för Business Casual men tanken bakom klädkoden är att skapa en balanserad klädsel som ger rum både för formalitet och ledighet.
Här går full kostym bort. I stället gäller ett par finare byxor eller chinos, en polotröja eller en ledig kavaj med en matchande långärmad skjorta. För kvinnor gäller knälång klänning, eller en blus med knälång kjol, byxdress eller ett par finare byxor. Gemensamt för alla är ett par rena och fina mörka skor.
Ledig eller outtalad klädkod
Arbeten inom IT eller inom marknadsföring har ofta en mer avslappnad klädkod. Det betyder dock inte att du kan ta på dig vad som helst. Hel och ren är ett krav. Oavsett hur ledig klädkoden än är.
Måste jag alltid följa företagets klädkod?
Det enkla svaret är ja, men inom rimliga gränser. Har du ett yrke som kräver uniform eller skyddskläder är det givetvis ett måste. Skulle det vara så att du vägrar att följa klädkoden som arbetsgivaren avtalat kan det anses utgöra ett brott mot anställningsavtalet. Konsekvensen kan då bli en varning och i allra värsta fall riskerar du att mista din anställning. Det är dock väldigt sällan det behöver gå så långt utan det brukar gå att lösa genom att informera den anställde om vilka kläder som är ok eller inte.
En utmaning för många anställda är nu när sommaren är här och temperaturen stiger. Då är det lätt att bli frestad att välja shorts och sandaler till kontoret. Men innan du gör det är det bäst att förvissa dig om vad din chef anser. Enligt vett- och etikettexperten Magdalena Ribbing är det chefen som är trendsättare och som bestämmer vad som är ok klädstil. Brukar chefen gå runt i flip-flops och shorts så kan de anställda också göra det. Går chefen i stället runt i grå dräkt och knytblus bör medarbetarna på något sätt matcha det, menar hon.
Slutligen några saker att tänka på när du ska klä dig för jobbet. Nog för att det är viktigt att försöka följa företagets klädkod men det är samtidigt viktigt att du ska känna dig bekväm. Det märks oftast om du inte trivs i det du har på dig så satsa på snygga men sköna kläder med bra passform. Är kläderna i fel storlek eller illasittande kan du i värsta fall uppfattas som slarvig, och det vill ju ingen.
Det viktigaste är dock att du klär dig på ett sätt som inte tar fokus från din person. Det är trots allt vem du är och vad du kan som har betydelse.