Funderar du på att gigga? Här är för- och nackdelarna!

av okt 3, 2022Arbetsmarknad, Giggare, Organisation

Att gigga kan vara ett drömjobb för många och för vissa passar det inte alls. Är det verkligen bara total frihet eller är det också en kamp att få pengarna att räcka till? Och hur vet du om gig är något för dig? Går du i gig-tankar kan det vara bra att väga fördelar mot nackdelar och utgå ifrån varför just du vill bli giggare.

Den tiden då den enda inkomstkällan kom från att vara heltidsanställd är förbi. Nuförtiden hör man i stället ofta att gig är framtidens jobb. Att gigga innebär att du som konsult, frilansare eller egenföretagare väljer att ta tillfälliga uppdrag framför permanenta anställningar. Ett gig kan vara ett första steg in på arbetsmarknaden, ett sätt att prova om hobbyn går att försörja sig på, eller en chans att få känna att man styr över sin egen tid. Under pandemin har dessutom fler och fler upptäckt hur smidigt det är att jobba på distans och hoppat av sina vanliga nio till fem jobb för att dra nytta av fördelarna med gig-ekonomin.

Vilka är fördelarna med att gigga?

Att arbeta i gig-ekonomin erbjuder många fördelar och möjligheter. Den största anledningen till att många börjar gigga verkar vara en längtan efter friheten och att få bestämma själva. Här kommer de vanligaste fördelarna:

Fördelar med att gigga:

  • Bestäm dina egna arbetstider
    När du själv kan bestämma vilka tider du jobbar har du lättare att få ihop det ibland svårlösta livspusslet vilket förhoppningsvis ger dig mer livskvalitet.
  • Jobba varifrån du vill
    Många gig kräver bara att du har internetuppkoppling och är anträffbar vilket gör att du ofta kan arbeta varifrån du vill. Dessutom spar du både tid och pengar eftersom du inte behöver ta dig till och från jobbet.
  • Välj vilka uppdrag du tar
    Du har lyxen att välja vilka uppdrag du vill ta dig an. Du kan även utföra uppdrag åt flera olika företag samtidigt och bygger då upp värdefull erfarenhet från olika verksamheter. Dessutom kan du fokusera på det du är bäst på – och tycker är roligast.
  • Få ett bredare nätverk
    Genom att jobba med flera olika arbetsgivare och kollegor bygger du snabbt ett bredare nätverk och värdefulla relationer inom ditt kompetensområde. Du lär känna, och kan få in en fot på flera spännande företag.
  • Få omväxling
    Det är omväxlande att jobba med varierande och personanpassade uppdrag. I stället för att sitta fast med samma monotona uppgifter varje dag på ett kontor, erbjuder gig-ekonomin dig möjligheten att arbeta med en mängd olika jobb inom flera områden.

Vilka är nackdelarna med att gigga?

Trots fördelarna finns det naturligtvis också nackdelar, och den kanske mest uppenbara är att det i vissa fall kan vara svårt att ha ekonomisk trygghet. Dessutom för det med sig andra ansvar som exempelvis deklaration och bokföring.

 

Nackdelar med att gigga:

  • Det kan vara stressigt
    Att ständigt jaga nya uppdrag kan vara stressande, framför allt i början innan du byggt upp en stabil kundbas.
  • Det kan bli ensamt
    När man inte har naturliga kollegor på samma sätt som på en vanlig arbetsplats kan det ibland kännas ensamt.
  • Ekonomin blir ojämn
    Ekonomin kan bli lite ojämn, vissa månader har du fler uppdrag än andra. Då krävs det att du kan planera och spara undan pengar till perioder utan arbete. En viktig grej du själv oftast behöver spara till är till exempel din pension.
  • Ansvar för bokföring och administration
    Att jobba som giggare ställer krav på dig som egenföretagare då du behöver se till att du har koll på bland annat bokföring, försäkringar, skatter och deklaration.

Att vara giggare kan låta som en dröm och har helt klart många fördelar som stor flexibilitet och frihet samt lyxen att få att arbeta med något du brinner för. Dock finns det en risk för ökad stress, brist på förmåner och det kan vara svårt att ha en jämn och tillräckligt hög lön vissa gånger. Men låt inte detta skrämma dig. Faktum är att de flesta giggare tycker att fördelarna överväger, och nackdelarna och går att råda bot på. Här kommer några tips på vägen:

  • Använd dig av många nätverk för att få råd och stöd.
  • Hitta coworking-platser. Du slipper känna dig ensam och knyter nya värdefulla kontakter.
  • Nätverka för att hitta nya kunder. Ta även chansen att prata med folk du träffar på till exempel fester, i hundrastgården eller i tvättstugan. Du vet aldrig var din nästa kund dyker upp. Det kan vara på de mest oväntade platserna.
  • Känns det övermäktigt med bokföring kan du alltid anlita någon som tar hand om dessa bitar. Du kan också anlita ett egenanställningsföretag som fungerar ungefär som en arbetsgivare och då sköter det administrativa för dina uppdrag mot en viss provision.

Tycker du om förändring, att testa nya saker och att lära känna nya människor? Och är du samtidigt bekväm med att din inkomst ibland varierar? Ja då kanske livet som giggare är något för dig! En sak är säker i alla fall, gig-ekonomin är här för att stanna.

Se våra lediga gig, jobb och uppdrag här!