Intensiv rekryteringssäsong? Frilansare, sitt lugnt i båten!

av aug 20, 2022Arbetsmarknad, Giggare

Det är mitten på augusti och kontorslandskapen börjar så sakteliga väckas ur sin semesterdvala. Sociala medier svämmar över av personer som glatt meddelar att de börjat en ny tjänst och alla gratulationer som följer med det. Chefer påminns om de stolar som gapar tomma efter att medarbetare valt att gå vidare till nya utmaningar. Företagsvärldens silly season är här. You win some. You lose some.

This too shall pass

Intensiva rekryteringskampanjer startas upp. En del mer framgångsrika än andra. Alla som jobbat med rekrytering vet att det kan ta tid att hitta rätt person till rätt plats. Det är många parametrar som ska stämma och i en del branscher är det dessutom många som jagar efter samma åtråvärda kandidater.

Samtidigt gör sig allt det där som ”vi tar efter sommaren” sig påmind. Projekten som ingen riktigt mäktade med att dra igång där före midsommar. De håriga problemen som sopades under mattan ännu en gång och surdegarna som ställdes undan i en skrubb med förhoppning om att de kanske magiskt skulle ha upplösts av sig själva under sommaren.

Som frilansande konsult under den här perioden är det bästa du kan göra att sitta lugnt i båten. Det är ändå ingen som är intresserad av att lyssna på din pitch eller ta beslut om att ta in dig som konsult när precis alla bollarna är i luften samtidigt. De måste få utrymme att landa och när de väl har gjort det så är det tydligt vilka hålrum som skapats och vilka av dessa som med fördel fylls av en interim-lösning. Ett uppdrag som kanske passar just dig och din profil.

Hur jag vet detta? Jo, efter att ha varit konsult själv, varit konsultchef och dessutom anlitat massor av konsulter under 20 års tid ser jag ett tydligt mönster. Det är såhär det ser ut varje år.

Jag vet också hur svårt det kan vara att ha is i magen när kalendern gapar tom flera månader framåt. Du vill ha ett uppdrag nu eller helst igår. Stressen över hur ekonomin ska gå ihop gnager och ovissheten är emellanåt olidlig för dig att hantera. Tankar om att ta en anställning istället dyker upp och du tvivlar på om det här rätt väg för dig.

Påminn dig då om varför du gör det här och alla fördelarna med att vara egen. This too shall pass. Jag lovar.

Mina tre bästa tips till dig som är stressad frilansare utan uppdrag

 

  • Anlita en erfaren mentor eller en coach. Att ha ett bollplank att diskutera med och få ett utifrånperspektiv är ovärderligt. En sådan person kan också hjälpa dig med att läsa av marknaden för att optimera dina chanser till att landa drömuppdraget.

 

  • Jobba med din personliga utveckling. En stark självkänsla hjälper dig att hålla huvudet kallt även under mindre glamourösa perioder av ditt företagande.

 

  • Nätverka! Se till att så många som möjligt vet att du finns och vad det är du kan erbjuda så att du finns på kartan när det är dags att anlita en frilansare. Om du inte syns så finns du inte.

Mitt namn är Hanna Svensson och jag driver företaget Kravallapa AB (www.kravallapa.se) där jag hjälper företagare att nå längre i rollen som coach, rådgivare och utbildare. För mig är det viktigt att företagande inte bara är lönsamt, utan även hållbart. Jag anlitas av alltifrån stora globala miljardbolag till nystartade soloföretag och sedan några år tillbaka jobbar jag i stort sett uteslutande online. Den gemensamma faktorn för mitt arbete, oavsett uppdrag, är att jag genomför alla uppgifter med ett genuint engagemang med mycket hjärta.