Allt du behöver veta om Gig-ekonomi!
Gigstep…gig…gig-ekonomi!
”Detta måste ha en koppling va?” – kanske du tänker nu.
”Men vad är gig-ekonomi och hur är detta kopplat till Gigstep då?” – är sannolikt nästa tanke som dyker upp. Jo – det ska vi förklara för dig!
Vad är Gig-ekonomi egentligen?
Gig-ekonomi är ett relativt nytt begrepp som används för att beskriva hur arbetsmarknaden har skiftat från att främst bestå av tillsvidareanställningar – till att bestå av tillfälliga uppdrag i större utsträckning än förut. Innan var det vanligast att du hade en tillsvidareanställning på samma bolag och i samma tjänst under stora delar av ditt arbetsliv och målet var att få den där omtalade guldklockan! Nu finns det ett alternativ till den traditionella anställningen – att du kan arbeta uppdragsbaserat vilket innebär att du bygger upp ditt arbetsliv genom att ta dig an olika uppdrag. Detta bidrar till att du i större utsträckning kan påverka ditt arbetsliv och skapar en större flexibilitet.
Gig-ekonomin är en del av det som kallas delningsekonomin och som i stora drag innebär att vi i samhället delar på resurser. Ett exempel på detta är att vi kan dela elsparkcyklar, bilar, musik, filmer och mycket mer genom appar. Du går utanför din dörr och låser upp en elsparkcykel med en app och åker till din destination och när du är klar med den kan någon annan använda den. Du loggar in på Netflix och startar en av alla tusentals filmer och serier – och på andra sidan jordklotet sitter det en person tittar på exakt samma sak som du. När du vill lyssna på musik går du in på Spotify och sätter igång en spellista med mixad musik – för det finns inte längre behovet att köpa CD-skivor utan nu kan alla dela på musiken istället. Vi alla delar på massor av olika saker varje dag utan att tänka på det – smart va?
Hur hänger detta ihop då?
Men vad har gig-ekonomin och delningsekonomin med varandra att göra kanske du undrar nu? Jo – precis som att vi delar på elsparkcyklar, filmer och musik så kan vi även dela på kompetens! Förr i tiden öppnade du ditt fönster och frågade dina grannar om någon kunde hjälpa till med ett ärende för en slant. Nu finns det appar och plattformar där efterfrågan och tillgången kan mötas.
Ibland är det privatpersoner som har efterfrågan och företag som har tillgången. Exempelvis – Lisa har hittat en galet snygg stol på Blocket som hon vill köpa, men problemet är att Lisa har ingen bil och säljaren bor mitt ute på landet. Lisa kan då hyra en bil över dagen av ett biluthyrningsföretag och lösa sitt problem.
I andra fall är det tvärtom – att företag har en efterfrågan och privatpersonen har tillgången. Exempelvis – bokslutet närmar sig med stormsteg och personalen på företaget känner av hur arbetsbelastningen har öka drastiskt under denna perioden, men vet att det går ner efter boksluten är klara. Företaget behöver då en ekonomiassistent under denna perioden och Lisa är expert på att assistera vid bokslut så de tar in henne som konsult.
Det är här Gigstep kommer in!
Detta sista exemplet är där Gigstep kommer in i bilden! Vi har kontakt med företag som har efterfrågan av en kompetens och matchar ihop de med personer som besitter den kompetensen. När personen tar sig an detta uppdraget så blir den därmed en giggare och jobbar då enligt gig-ekonomins princip!
Enkelt va?
Skrivet av: Annie Holst
Gig Manager på Gigstep