Vanliga frågor – och riktigt bra svar

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi får från både giggare, konsulter och företag både vad gäller CV, uppdrag, anställningsformer och en hel massa annat. 

Frågor och svar – det där med rekryteringsprocessen

Behöver jag skicka med ett personligt brev?

Vi ser det mycket sällan som ett krav. Vill du skriva ett personligt brev så ska det innehålla vad du tror gör dig lämpad för gigget och varför det intresserar dig. Vi bryr oss mindre om var du bor och med vem. Ibland kan det vara intressant med privata intressen som har lett dig dit du är idag. Exempelvis brinnande intresse för spel och datorer eller att du alltid älskar att måla vilket ledde till att du idag är en grafisk designer.

Vad är viktigt att ha med i ett CV?

Det vi vill ha är information om vad du har arbetat eller praktiserat med, om du har studerat och i så fall vad. Ett hett tips är att beskriva såväl dina arbetsuppgifter som vilka kurser du har studerat. Det är intressant att följa en ”resa” i ett CV. Dina olika steg och snedsteg för att komma dit du är idag. Alla vägar är inte spikraka och det är ok. Låt oss aldrig gissa vad du gjort. Beskriv, du vet inte vad vi tolkar in att en kundtjänstmedarbetare eller bankman gör.

Även om titlarna är samma så innefattar ibland rollerna helt olika saker på olika företag. System du arbetat i, programmeringsspråk och språk är bra att ha med. Om CVet ska vara på engelska eller inte är en smaksak. Är annonsen på engelska kan det vara bra att skicka in ett CV på engelska.

Hur kan jag förbereda mig inför en intervju?

Woohoo! Du ska på intervju. Försök se det som något spännande och trevligt, du behöver inte vara nervös. Rekryterarens uppgift är att få dig att känna dig bekväm, var dig själv. Läs på lite om företaget, du behöver inte kunna all utantill men försök skapa dig en övergripande förståelse. Säg till om du är nervös, det är helt ok. Tänk igenom:

  • Varför du är intresserad av gigget?
  • Vad är du grym på?
  • Varför ska vi välja just dig?

Det är ALLTID bra att ge exempel. Det är därför bra att tänka tillbaka på situationer där din styrk kom till sin rätt, där du misslyckades eller en situation du är riktigt stolt över. Helst ska det vara från en situation på jobbet, men från skola och praktik är självklart också ok!

Självklarheter som att komma till intervjun fräsch och i tid gissar vi att du redan vet. Att vara i tid innebär att vara på plats cirka 5-10 minuter innan.

Är det OK att ringa rekryteraren om jag inte hört någon om tjänsten?

JA! Kanske inte 2 timmar efter du har sökt tjänsten, men har det gått en vecka utan att du hört något så är det mer än OK att mejla eller texta. Att ringa en  rekryterare är självklart också OK men hon eller han sitter ofta i intervjuer eller andra möten och det blir lätt att ni ringer om varandra.

Är du nyfiken så ska du självklart ställa frågan!

Frågor och svar – Olika konsultlösningar

Vad är ett gig?

Det är faktiskt ett lånat ord från musikbranschen. Musikern spelar inte utan publik (hoppas vi). Precis som någon som tar ett gig, arbetar när ett företag behöver personens grymma kunskap!

Vadå steget in för att sedan bli anställd?

Detta är ett sätt att rekrytera som många företag tar hjälp med. Det innebär att du börjar som gigkonsult via oss på Gigstep där vi sedan har som mål att du ska bli anställd direkt hos företaget du arbetar på dagligen. Du är dedikerad giget och det är inte kortsiktigt. Du ska vilja vara där en längre tid.

Denna lösning passar personer som ser en framtid på företaget som behöver hjälp och som vill in där – det blir som en prova-på-period. Om det, mot förmodan, inte skulle bli någon anställning efter perioden som gigkonsult har du vårt nätverk och förhoppningsvis våra goda referenser.

Dessa uppdrag passar INTE dig som vill ha kortare gig och hoppa runt på olika bolag utan passar dig som vill ha något långsiktigt och ta vår hjälp för att hitta vägen in på företaget. Ibland måste man våga och vi kan ge dig 100-tals exempel på när det blir hur bra som helst för att någon vågade ta steget och tro på sig själv!

Vadå tidsbegränsat uppdrag?

Dessa uppdrag passar egentligen alla. Det är ovisst och det är sällan uttalat att det blir mer än tiden som är bestämd. Dock är det en fantastisk chans att för att bygga sin kunskapsbank, att få fina referenser och ett steg mot det du vill göra sedan.

Hur långt är ett Gig?

Hur långt är ett snöre… Tråkig liknelse, men väldigt talande. Allt beror på vad Gigsteps kunder behöver och självklart vad du behöver.

Vad passar mig?

Ta dig en funderare på hur du vill ha ditt arbetsliv. Vill du ha trygghet? Vill du ha frihet? Vill du ta eget ansvar för din inkomst? Vill du jobba hur du vill, var du vill? Vill du byta bana? Vill du ta en risk som översätts till en chans?

Det finns många frågor och svaret har du själv. Gigstep tror och vill sig veta att det finns ett jobb för alla, du måste bara hitta var och i vilken form.

Vad är en Gig-Manager?

Giggarens bästa van! Personen som får såväl giggaren, frilansaren och egenföretagaren att utmana sig själv och bli kundens bästa go-to person. Kalla det vad du vill – bollplank, coach, chef! Det hela handlar om att skapa en hållbar verksamhet och arbetstillvaro.

Frågor och svar – Egenanställning eller frilans

Egenanställning - vad är det?

När du inte har ett eget företag men ändå vill fakturera då gör vi det åt dig. Det är alltså ett alternativ istället för att starta eget företag, men ändå kunna fakturera. Du agerar som en egen företagare, då du har dina egna kunder, dina egna uppdrag och sätter eget pris på dina tjänster.

Under uppdragstiden (som du själv har avtalat med din kund) fixar vi med skatt, avgifter och moms. Självklart betalar vi även ut lön till dig! I din deklaration ser du årets inkomst och du har tillgång till kontrolluppgifterna Skatteverket har fått från oss.

En egenanställning passar alla, såväl studenter, tjänstemän som pensionärer. Du kan läsa ännu mer på följande länkar:
Skatteverkets information om egenanställning och Egenanställningsföretagens branschorganisation

A-kassa - har jag rätt till det som egenanställd?

Det har du, enligt Lagen om Arbetslöshetsförsäkring. Självklart måste du uppfylla villkoren. Ta kontakt med din A-kassa, de är experter på det!

Egenanställning - vem kan ta det?

Du måste vara myndig och ha fyllt 18 år för att kunna vara egenanställd. Har du näringsförbud så går det tyvärr inte. Ett arbetstillstånd i Sverige eller att du är EU-medborgare är ett krav.

Egenanställning - passar det mig?

Du kan vara utvecklare, designer, föreläsare, IT-konsult, inneha markandskompetens, vara projektledare, säljare, tekniker, fotograf – you name it!
Det gemensamma är att du mot betalning arbetar på ett uppdrag men att du tar proffshjälp med det administrativa och fakturering.

Egenanställning vs "vanlig" anställning

Som egenanställd har du en allmän visstidsanställning och som uppdragstagare får du lön. Gigstep sköter kommunikationen med Skatteverket med betalning av skatt, avgifter och moms. Genom Gigstep är du försäkrad.

Det allra bästa är att du avgör själv hur mycket du tjänar, när du arbetar och var. Du kan ta hur många uppdrag du vill, något tak finns inte! Du behöver heller inte göra det tråkiga, alltså administrationen!

Egenanställning - Vadå fakturera utan F-skatt?

F står för företag/företagsskatt. Alla som driver företag i Sverige måste ha en godkänd F-skattsedel från skatteverket. När du är egenanställd via Gigstep driver du din verksamhet på liknande sätt som att du har eget företag men har inte F-skattsedel och eget företag. Gigstep tar  arbetsgivaransvaret, betalar F-skatt motsvarade dina intäkter och har försäkringar som behövs. Vi tar 6% på ditt fakturabelopp för administrationen, exklusive moms.

Egenanställning - vilken försäkring har jag?

Du har personförsäkring, olycksfall och gruppliv samt ansvarsförsäkring.

Egenanställning - ska jag våga börja?

KBK (kör bara kör!) säger vi  –  vi hjälper dig på vägen. Tveka aldrig på att ringa oss!