Robinson – gentelligent eller generationskrig?

av maj 3, 2023Arbetsmarknad, Organisation

Dokusåpans lockelse: Unga deltagares vilja att göra vad som helst

Unga, snygga deltagare villiga att göra i princip vad som helst har länge varit förknippat med framgångsrika dokusåpor. Visst, några undantag finns väl i ärlighetens namn. I alla fall har det definitivt varit fallet för att bli en tittarsuccé för en ung målgrupp. Stor var debatten när Paradise Hotel säsongen drogs in och det har alltid varit mycket mediastormar kring Big Brother, Ex on the Beach, Bachelor och andra liknande program. Alla tittar, vet vem som är vem, ihop med vem (eller vilka), vad som händer på deras sociala mediakonton i dessa och många andra både svenska och internationella liknande produktioner.

En dokusåpa av tidlös relevans

Att den första av alla dokusåporna, Robinson, är med i gamet fortfarande måste tillstås vara förvånande. Även om det redan 1997(!) när Harald Treutiger programledde första säsongen blev både tittarstorm, paus i sändningen och skapades fixstjärnor borde formatet bland alla dessa andra serier med stora muskler och bröst, sex, tatueringar, brutna löften och krossade glasklot vara utdaterat.

Generation Z på arbetsmarknaden: Krav och förväntningar

Jag har ändå turen av att jobba på en arbetsplats fylld av millennials (även fast Friends referenserna börjar bli tröttsamma) där det finns en relativt avslappnad syn på klädsel. Ingen har slips och extremt polerade skor, vilket är min bild av vad boomers har på sig till jobbet. Däremot regerar en stil. BUSINESS. CASUAL. Blazers, kostymbyxor, blusar och skjortor. Ingen rolig t-shirt, galet mönster eller annan färg än svart och marinblå så långt ögat kan nå.

Jag kommer från generation z, en generation som slår sig in på arbetsmarknaden med krav på höga ingångslöner, flexibla arbetstider och tydligt dragna streck mellan arbetsliv och ledighet. Irriterande och bortskämda säger boomers. Slay säger jag.

En balans mellan visdom och ungdom

Här kommer då gentelligent spaning nummer två. För visst har det hänt något i årets Robinson upplaga förutom att Anders Lundin är tillbaka. Lag Nord och Syd består av äldre respektive yngre som tävlar mot varandra. Det har dykt upp andra dokusåpor med äldre deltagare som Hotel Romantik en dokusåpa som både hissades och dissades rejält. I sammanhanget väljer jag bort att gå in på amerikanska Milf Manor som väl också blandar yngre och äldre. Fast på ett litet annorlunda sätt.

Gentelligenta spaningar: Framtiden för dokusåpor

Vad är då tanken med Robinsons uppdelningen? TV4 uttrycker det själv som ”slår vishet och erfarenhet ungdomlig styrka och framåtanda? Vad är värt mest för att ta sig fram i Robinson?” Blir detta inte bara stereotyper, att äldre är bättre på vissa saker och kanske inte hänger med i svängarna när det gäller annat. Finns det inga smarta yngre och inga starka och snabba äldre? Vi vet väl inte riktigt än i pågående Robinson. Utslagningen har drabbat lag Nord, de äldre, hårdare än så länge. I skrivande stund verkar dock det första gentelligenta draget vara gjort. En av de yngre fick tävla med det äldre laget. Vad som hände? Lag Nord vinner plötsligen. Vi kan förmoda att det kan ske det omvända i någon tävling innan, utan större överraskning, lagen snart slås ihop. Något vi inte vet såklart för det är precis det som är charmen med dokusåpor. Och vad kan hända i Gränslandet?
För en kommande Robinson säsong skulle jag låta ett lag med blandade åldrar tävla mot ett lag med yngre och ett med äldre. Förutom att det mixade laget vinner hela tiden blir tråkig TV, hade det varit en riktigt gentelligent dokusåpa!

Vill du fortsätta läsningen? Hitta våra tidigare blogginlägg här!